SF Studios 2019

SF Studios skapar prisbelönta filmer och tv-serier

Under 2019 firade SF Studios 100 år. För ett av världens äldsta filmbolag ger de historiska framgångarna inspiration för vägen framåt.

Michael Porseryd, vd för SF Studios

SF Studios grundades 1919 som AB Svensk Filmindustri. Företaget fick snabbt internationell uppmärksamhet genom framgångar som Körkarlen (1921) och Gösta Berlings saga (1924), den sistnämnda med Greta Garbo i huvudrollen. SF Studios bidrog till det som kallades ”den svenska filmens guldålder”. Från 1930-talet fortsatte SF Studios att växa, med fokus på den svenska marknaden. På 1940-talet nåddes nya internationella framgångar när Hets (1944) vann Grand Prix vid filmfestivalen i Cannes och Människor i stad (1947) vann en Oscar för bästa kortfilm.

Oerhört viktig var även Ingmar Bergman. De flesta av hans filmer producerades av SF Studios, till exempel Det sjunde inseglet (1957) – en av filmhistoriens mest ikoniska filmer – och Jungfrukällan (1960) respektive Såsom i en spegel (1961) som båda belönades med Oscars för Bästa utländska film. Sedan dess har SF Studios producerat en rad internationellt ansedda filmer som Persona (1966), Utvandrarna (1971), Mitt liv som hund (1985), En man som heter Ove (2015) och Borg/McEnroe (2017). Sju av historiens tio mest sedda svenska filmer är producerade av SF Studios. Filmerna har bidragit till att ge svensk film ett gott internationellt rykte. Idag innefattar verksamheten produktion och distribution av film och tv-serier både för de lokala nordiska marknaderna och internationellt.

Filmbranschen har genomgått stora förändringar under de senaste åren. Streaming av film och tv har vuxit kraftigt. För att möta denna utveckling erbjuder SF Studios också de digitala tjänsterna SF Anytime och SF Kids. SF Studios ambition är att vara den ledande distributören och producenten av film och tv-drama i alla länder där företaget verkar. Företaget ska även tillbaka till den internationella marknad där det hade stora framgångar under sina första decennier. Genom att producera engelskspråkig film för en internationell publik ska SF Studios bli en framträdande europeisk filmstudio med rötterna i Norden.

Flera viktiga steg togs under 2019:

1. Inspelningen påbörjades av thrillern Horizon Line, SF Studios första engelskspråkiga långfilm. Filmen är tänkt att få en stor biolansering i USA. En amerikansk remake av En man som heter Ove med Tom Hanks i huvudrollen planeras för inspelning kommande vinter.

2. Det blev klart att SF Studios ska producera en fristående fortsättning av Snabba Cash som en serie för Netflix, och att bolaget även ska producera Red Dot, Netflix första svenska originalfilm.

3. Utökade samarbeten med både Warner Bros. Pictures och Sony gör att SF Studios blir distributionspartner för deras filmer på hela den nordiska marknaden.

4. SF Studios blev majoritetsägare i Felix Herngrens produktionsbolag FLX, som ligger bakom flera av Sveriges mest framgångsrika filmer och tv-serier från det senaste decenniet.

5. I slutet av 2018 förvärvades också det norska produktionsbolaget Paradox, vilket gör att SF Studios har egen produktion i Norge.

SF Studios fortsätter samtidigt att vara en kreativ motor för talanger inom film och tv-drama, inte minst genom att erbjuda attraktiva och spännande film- och tv-
projekt, en stimulerande arbetsmiljö, frihet och marknadsledande kunnande inom marknadsföring och filmlansering.

SF Studios blickar alltså framåt i den anda som präglade företagets första 100 år.

SF Studios

Omsättning: 1 899 MSEK (1 256 MSEK)

EBITA: 36 MSEK (17 MSEK)

Antal medarbetare: 160

Styrelseordförande: Maria Curman

VD: Michael Porseryd