Från bakdörr till huvudentré

Den sista stora öppna ytan i Stockholms innerstad – Värtahamnen – är på väg att förvandlas. För en stad som lider av brist på bostäder och kontorslokaler är en splitterny stadsdel varmt välkommen.

Värtahamnen – Stockholm Royal Seaport – har ett oslagbart och mycket vackert läge. Förutom läget finns det dock inte mycket att skryta om. Ännu.

– Stockholms stad har haft flera olika planer på att utveckla området sedan 1990-talet, men på det stora hela har inte mycket hänt, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter. När stadens förnyade byggplaner presenterades 2015–2016 såg vi en möjlighet: ett stort område som var redo att utvecklas. Det stämde väl överens med våra egna tillväxt­planer.

Det som Bonnier Fastigheter utvecklar tillsammans med Stockholms stad och andra byggherrar är en helt ny stadsdel som även fungerar som entré in till staden. I Värtahamnen går redan 6–7 miljoner passagerare på och av kryssningsfartyg varje år. I och med projektet, som genomförs med Bonnier Fas­tigheter i spetsen, kommer besökare snart att mötas av en kombination av affärer, serviceinrättningar, bostäder och kontor. Det blir en helt ny och hållbar stadsdel för olika ändamål, i ett modernt och växande Stockholm.

– Vi har ett stort ansvar att på lång sikt bygga en hållbar och attraktiv stadsdel, säger ­Tomas Hermansson. Det betyder att vi inte bara håller oss till våra egna kärnvärden, utan även de som finns inom Bonnier och Stockholms stad. Vad som är unikt med oss som byggherre är att vi inte är spekulanter. Snarare ska vi bli både fastighetsägare och fastighetsskötare. Vi tänker långsiktigt, vi bygger för att äga.

Nya Värtahamnen förväntas få 2 400 nya lägenheter och bli en arbetsplats för 10 000 personer. Bonnier Fastigheters del i projektet omfattar cirka 71 000 uthyrningsbara kvadratmeter fördelade på tre imponerande byggnader – ett slående höghus med en nedre del som byggs ut i vattnet, ett kontorshus med plats för butiker samt en central marknadsplats intill den nya spårvagnsstationen, med kontor högre upp i huset. Såväl höghuset som de andra två byggnaderna förväntas få de striktaste hållbarhetscertifieringarna från Sweden Green Building Council.

– Det första konceptarbetet inför bygget i Värtahamnen började med en undersökning om Stockholm och Bonnier som varumärke, säger Tomas Hermansson. Vi tittade närmare på stadens offentliga utrymmen och vad de hade som kunde vidareutvecklas i och runt våra nya fastigheter. Vi hade Bonniers kulturarv och värderingar i åtanke och de blev en naturlig del av arbetet. Hur vi möter Stockholm och hur våra fastigheter interagerar med människor avgör hur Stockholm möter oss.

Projektet Värtahamnen

Vad:

En ny hållbar stadsdel med 2 400 lägenheter och arbetsplatser för 10 000 personer.

 

När:

Första spadtaget förväntas tas under andra kvartalet 2021; de första hyresgästerna flyttar in under 2024.

 

Vision:

”Ett hållbart bostads- och affärsområde med internationell dragningskraft mitt i staden.”