Bonnier Ventures 2019

Investeringar som breddar Bonnier

Från techscenen i Stockholm drivs Bonniers riskkapitalverksamhet. Bonnier Ventures investerar i snabbväxande techbolag med internationella ambitioner.

Ulrica Saxon, vd för Bonnier Ventures

Stockholm har länge varit en het scen för startups och techföretag. Bara Silicon Valley har fler så kallade enhörningar – det vill säga startups med ett värde över en miljard dollar – per capita. Stockholm är ett ledande ekosystem för att identifiera och utveckla startups och techföretag.

Med tanke på Bonniers samhällsroll och historiska förankring i Stockholm är det därför självklart att vara aktiv på denna scen. Riskkapitalverksamheten bedrivs sedan 2014 i Bonnier Ventures. Sedan starten har investeringarna gett en avkastning på över 20 procent om året. Portföljen består idag av 17 bolag. Bolagens totala värde överstiger 7 miljarder kronor, varav Bonnier Ventures andelar är värda mer än 700 miljoner kronor.

Bonnier Ventures investeringar är av rent finansiell karaktär, och samtidigt en viktig pusselbit i Bonniers vilja att i framtiden bredda sitt ägande genom att gå in i nya industrier och marknader. Även om investeringarna sker utan koppling till andra Bonnierföretag har de en potential att bidra till det ekosystem som alla Bonnierföretag delar. Två nya investeringar under 2019 illustrerar detta:

Kitab Sawti är världens största arabiska ljudboksbolag med över 2 000 ljudböcker och mer än en miljon registrerade användare på en marknad med 400 miljoner potentiella användare. Om Kitab Sawti når 6 procent av den marknaden – vilket motsvarar dagens ljudbokspenetration i Sverige – innebär det 24 miljoner betalande användare.

Sulapac, där Ventures har gått in som ägare, är en finsk startup med två kvinnliga grundare. Bolaget utvecklar ett patenterat material som kan ersätta plast i förpackningar för allt från kosmetika till livsmedel och presentboxar. Materialet har alla fördelar som plast har, men är dessutom helt nedbrytbart efter användning.

Bonniers försäljning av Bonnier Broadcasting möjliggör för Ventures att nu öka investeringarna till över 200 miljoner kronor om året i digitala tillväxtbolag, mot 100 miljoner kronor om året tidigare. Ambitionen är också att bredda perspektivet utanför Norden, att kunna göra större investeringar och att arbeta med framgångsrika bolag över tid.

Bonnier Ventures

Venture Capital-portföljen består av 17 bolag. Utöver dessa ingår även Real Agency Group (Spoon-gruppen) i Bonnier Ventures.

 

Investerat kapital: 500 MSEK

Realiserat kapital: 204 MSEK

Portföljvärde: 742 MSEK

Netto-IRR: 22%

Styrelseordförande: Jens Müffelmann

VD: Ulrika Saxon

 

Aktuella investeringar

ABIOS GAMING erbjuder statistik och innehåll inom e-sport till olika branscher och företag.

 

ACAST är en global teknik- och annonsplattform för podcasts med cirka 150 miljoner lyssningar varje månad.

 

All Ears. En B2B-leverantör inom mediebevakning av talade kanaler som poddar, radio, Youtube, TV och sociala media-filmer.

 

DOKTOR.SE grundades 2016 och är redan Sveriges näst största och snabbast växande aktör inom digital vård.

 

HEJA är en idrottslags- och kommunikationsapp för tränare, lagledare, föräldrar och spelare, med en majoritet av användarna i USA.

 

KITAB SAWTI köper rättigheter till, producerar och distribuerar ljudböcker på arabiska. Är idag världens största arabiska ljudplattform.

 

LAVENDLA är en disruptor inom begravningsbranschen och erbjuder ett brett utbud av nätbaserade begravningstjänster under varumärkena Lavendla och Wilja.

 

NATURAL CYCLES är en digital fertilitetsapp som utgår från kvinnans kroppstemperatur. Appen har global spridning och är reglerad i Europa (CE) och USA (FDA).

 

PAMONO är en snabbväxande nätbaserad marknadsplats med säte i Berlin som förbinder enskilda antikaffärer och designers med inredningskunder på en global marknad.

 

PILLOXA har utvecklat en digital behandlingsplattform som effektivt hjälper pharmabolag med kliniska tester av nya läkemedel i olika patientgrupper.

 

REAL AGENCY GROUP är ett nätverk av kommunikationsbyråer, bestående av Spoon, The Domain Was Taken, Oh My, Trickle, KIT, Spoon Inhouse, StoryCo och InFunnel.

 

REFUNDER är Sveriges ledande sajt för återbäring. Den nätbaserade shoppingsiten ger onlinekunder pengar tillbaka varje gång de handlar.

 

RESOLUTION GAMES är en virtuell spelstudio med fokus på lättillgängliga och roliga spel i VR och AR-format, med produktion för de stora globala plattformarna.

 

STORYKIT är en SaaS-tjänst (software as a service) för innehållsproduktion, som effektivt hjälper klienterna att berätta sin story i egna och sociala kanaler.

 

SULAPAC tillhandahåller ett biologiskt nedbrytbart alternativ till plast, tillverkat helt av förnybara källor och certifierat trä, att använda som förpackningsmaterial på en global marknad.

 

WOSHAPP är en miljövänlig biltvättplattform som utmanar på den europeiska marknaden för biltvätt.

 

Sedan starten har Bonnier Ventures gjort exits ur Toca Boca, United Screens, Perfect Day och FLX.