Bonnier Fastigheter 2019

Från tryckerier till bostäder

Bonnier Fastigheter bygger, äger och förvaltar kommersiella fastigheter och hyresbostäder i Stockholm och Uppsala. Varje fastighet rymmer en egen spännande berättelse. Sammantaget är de också en viktig del av berättelsen om Bonnier.

Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter

Fastighetsverksamhet blev tidigt en del av Bonniers historia. Lokaler behövdes till tryckerier och boklådor. I takt med att verksamheterna växte blev fastigheterna fler.

Under 1900-talet förvärvades och byggdes många nu välkända fastigheter som med tiden har blivit en del av både Bonniers och Stockholms historia. Fastigheterna säkerställde en ekonomisk bärkraft som möjliggjorde Bonniers utveckling till ett modernt och ledande medieföretag.

Även om Bonnier Fastigheter skiljer sig något från Bonniers medieverksamhet, är det en mycket viktig del av denna helhet. Och som framgår här intill rymmer även fastigheterna spännande berättelser.

På senare år har Bonnier Fastigheter också investerat i framtidsprojekt – hus och stadsdelar i nya områden som ska bidra till den moderna och levande staden. I Stockholms nya stadsdel i Värtahamnen, Stockholm Royal Seaport, planeras just nu Sveriges största stadsutvecklingsprojekt. Här planerar Bonnier Fastigheter att utveckla och bygga tre stora hus.

Under 2019 ingick Bonnier Fastigheter och ByggVesta ett samarbete om att äga och förvalta hyresrätter i Stockholmsområdet genom det gemensamt ägda bolaget HållBo AB. Basen för samarbetet utgörs av byggrätter för drygt

1 600 lägenheter. Dessutom förvärvade HållBo i december 2019 en fastighet med 199 lägenheter i Barkarbystaden. Bonnier Fastigheter tar nu steget in i bostadsbranschen.

Moraset 22

Stockholm

Fastigheten Moraset 22 är byggd på 1880-talet och tronar mittemot Adolf Fredriks kyrka, centralt på Sveavägen. Bakom byggnadens port har Bonniers förlagsverksamhet länge haft sina lokaler.

Lokstallet 7

Stockholm

Bonnierhuset var det första höghuset som byggdes i Stockholm efter andra världskriget. 70 år senare är det fortfarande en välkänd profil i stadssilhuetten. Från början höll Bonniers tidskriftsverksamhet till i fastigheten. I dag finns här en rad olika hyresgäster. Intill Bonnierhuset uppfördes år 2006 glashuset där Bonniers Konsthall finns.

Vanda 3

Kista

Bonniers tryckeriverksamhet Bold Printing håller hus här, och i lokalerna finns även en restaurang, konferensutrymmen och ett gym.

Segmentet 1

Kungens Kurva

Här ligger handelsplatsen Orangeriet. Fastigheten är nu inne i sin tredje och sista utvecklingsfas.

Bulten 19

Stockholm

Hornhuset nominerades till Årets Stockholmsbyggnad av Stockholms stad år 2014, och ligger i det nya gågatuområdet vid Hornstull. Det spektakulära sten- och glashuset är en del av en större byggnad som inrymmer 36 butiker, kaféer och restauranger. Hornstull har blivit en mötesplats och ett populärt besöksmål för såväl stockholmare som turister.

Sången 19

Stockholm

Fastigheten på Södermalm i Stockholm byggdes 1958 och renoverades under 2008 som en del av satsningen att återuppliva stadsdelen Hornstull. Byggnaden miljöcertifierades av Sweden Green Building Council år 2017.

Fålhagen 70:1 och 70:3

Uppsala

Stationsgallerian är välkänd bland Uppsalaborna. Fastigheten ägs sedan 2018 av Bonnier Fastigheter. Här, nära kollektivtrafik och vägnät, samsas kontor med butiker och andra serviceinrättningar.

Kungsängen 15:1

Uppsala

Med bästa läge utmed Fyrisån ligger denna kontorsfastighet, 400 meter från Centralstationen och lokalbussarna och med gångavstånd till det mesta. I fastighetens glasade innergård ligger en lunchrestaurang. Kvarteret består av sex huskroppar.

Moraset 2

Stockholm

Denna kontorsfastighet från 1920 är uppförd i tidig art déco-stil och har trots renoveringar behållit sin ursprungliga charm. Byggnaden ligger bara ett stenkast från Stockholms främsta shopping- och affärskvarter och inrymmer kontor, butiker och ett litet antal lägenheter.

Stormkransen 14

Stockholm

Här har redaktionerna för Bonnier Tidskrifter hållit till. Fastigheten totalrenoverades 2018 och har nu nya hyresgäster. Den moderna kontorsbyggnaden ligger i centrala Stockholm, nära butiker, restauranger, gym och andra inrättningar. I huset finns till och med en ingång till tunnelbanestationen Rådmansgatan. Vid en miljöcertifiering tilldelades hundraåringen toppbetyg.

Stormkransen 11

Stockholm

I denna underbart vackra byggnad, med tornspira och kurvig fasad, finns kontor, butiker och lägenheter. Fastigheten från 1920-talet ligger i det nordvästra hörnet av korsningen Tegnérgatan/Sveavägen.

Moraset 21

Stockholm

Med centralt läge vid Sveavägen inrymmer byggnaden kontor, butiker och restauranger. Fastigheten har ägts av Bonnier Fastigheter sedan 1986.

Lokstallet 16

Stockholm

Atlasmuren 1 ligger mellan Sankt Eriksplan och Torsgatan och användes tidigare av Säkerhets­polisen. Ytterligare ett våningsplan högst upp i fastigheten tillkom i samband med en renovering 2016.

Bonnier Fastigheter

Omsättning: 712 MSEK (591 MSEK)

EBITA: 474 MSEK (371 MSEK)

Antal medarbetare: 65

Styrelseordförande: Erik Haegerstrand

VD: Tomas Hermansson