Framtidens berättande: Ljud

Berättelser har funnits i alla tider. Men sätten vi berättar på förändras i takt med att teknik och samhälle utvecklas. En pågående trend som redan har satt tydligt avtryck i Bonniers verksamhet är ljud som format för berättandet. Tre exempel är Acast, BookBeat och DN Story.

Acast

Podcasten har vuxit kraftigt i popularitet sedan formatet slog igenom för några år sedan. Idag lyssnar 1,8 miljoner svenskar på minst en podd varje vecka. En anledning till populariteten kan vara att det – i kontrast till de korta fragment som dominerar i sociala medier – finns ett behov av längre och mer fördjupade berättelser.

Acast – en av Bonnier Ventures investeringar – är världens största plattform för poddar, med mer än 9 500 olika program och lyssnare i över 200 länder. Sedan bolaget grundades 2014 har det sammanfört berättare, lyssnare och annonsörer och varit viktig för att professionalisera ljudindustrin.

Under 2020 och längre in i framtiden kommer Acast att hjälpa fler berättare att skapa podcasts som växer från hobbyprojekt till globala lyssnarsuccéer.

 

BookBeat

BookBeat – ägt av Bonnier Books – sprider berättelser genom att göra böcker tillgängliga för fler. Med BookBeats app kan tjänstens användare välja mellan tusentals romaner, biografier, noveller och faktaböcker att lyssna på eller läsa direkt i mobilen.

Det kommer ofta rapporter om att läsningen minskar. Men på ljudboksmarknaden är situationen den omvända. Viljan att lägga både tid och pengar på ljudböcker är stark. I slutet av 2019 hade BookBeat passerat en kvarts miljon betalande användare på en kraftigt växande marknad både i Sverige och internationellt.

BookBeat grundades 2015 och året därpå lanserades tjänsten i Sverige. Nu ligger fokus på att växa i Finland och Tyskland förutom på hemmamarknaden. BookBeat finns i ytterligare 25 länder runtom i Europa, och under kommande år beräknas den kraftiga tillväxten på marknaden fortsätta. BookBeat har som mål att – i takt med att vårt sätt att ta till oss av böcker förändras – vara bäst i branschen på att analysera vilken typ av berättelser som framtidens lyssnare vill lägga tid och pengar på.

 

DN Story

Dagens Nyheter presenterar kontinuerligt unika historier och berättelser som skildrar vår samtid, både i Sverige och i världen. Under 2019 lanserades en ny satsning i appen. Där kan prenumeranterna varje vecka välja mellan att läsa eller lyssna på utvalda reportage i DN Story. De bästa reportagen samlas också i appen, under sektionen Upptäck.

Varje vecka väljer Dagens Nyheters redaktion ut tidningstexter som spelas in i samarbete med professionella ljudboksinläsare. Inläsningarna släpps på DN-appen och blir tillgängliga för tidningens prenumeranter. Journalistik som tar tid, men som också är värd att ge tid.