Expressen fyllde 75 år & DN reser i Europa

Den 16 november 2019 hade det gått 75 år sedan Expressens premiärnummer. Tidningen startades av Albert Bonnier Jr och Carl-Adam Nycop för att kämpa mot
”nationalsocialism och befryndade våldsläror”. Redan från början var liberalism, tolerans och solidaritet viktiga kännetecken.

Under åren har den klassiska kvällstidningens ”ärende”, som det hette 1944, varit att ”väcka, oroa och förarga”. Expressen har varit ett agendasättande folkuniversitet med kampanjjournalistik, prisbelönta avslöjanden och inte sällan en och annan kontrovers. Idag har Expressen och Expressen TV tre miljoner läsare och tittare per dag.

En av alla som bidragit till framgångarna är Thomas Mattsson. Under 2019 slutade han som chefredaktör för Expressen efter 10 år i rollen. Han efterträddes av Klas Granström, som fortsättningsvis ska leda tidningens redaktionella arbete.

 

DN reser ut i Europa

Utifrån läsartryck att se över resejournalistiken växte tanken att DN skulle arrangera tågcharter. Tanken förverkligades, resorna blev snabbt fullsatta och i augusti 2019 avgick det första DN-tåget från Stockholm. 350 passagerare begav sig till Venedig och tillbaka med tåget som också gjorde uppehåll i Berlin, Dolomiterna, Verona och Wien. Under 2020 sker fler DN-tågresor.

DN-tåget är ett tydligt exempel på hur klimatfrågan blir allt viktigare inom journalistiken, och därmed också för Bonnier News. DN har satsat på klimatbevakning genom granskningar och uppmärksammade artiklar. Expressen har startat Sveriges första klimatredaktion. Under namnet ”Hållbart näringsliv” bedriver Dagens industri journalistik, event och konferenser. På tidskriften Aktuell Hållbarhet har medarbetarna länge fokuserat på att rapportera om miljön och klimatet.